MLEKO MIGDAŁOWE
Dlaczego mleko migdałowe?
Migdały są bogate w drogocenne dla naszego organizmu związki tj:
- magnez
- kwasy tłuszczowe
- miedź
- błonnik
- witamina B2
- białko
- mangan
- witamina E
Jaką rolę pełnią składniki odżywcze w migdałach?
- zapobiegają tyciu
- zwalczają wolne rodniki
- korzystnie wpływają na układ naczyniowo-sercowy
- poprawiają perystaltykę jelit-pomagają zwalczać zaparcia
- obniżają cholesterol
- podwyższają odporność na infekcje
- działają odkwaszająco na organizm
- zapobiegają miażdżycy i zawałom
- budują mocne kości i zęby
- zapobiegają łamliwości paznokci
- dbają o dobry wzrok
Co będzie nam potrzebne?
- 150 g migdałów
- 1 litr wody niegazowanej mineralnej
Jak przygotować?
- Migdały namaczamy na noc.
- Rano miksujemy je w blenderze lub wyciskarce do soku.
- Dodajemy litr wody mineralnej i mieszamy.
- Gotowe. Smacznego;)
Koszt
Koszt kupnego mleka to około 15 zł/ litr.
Koszt domowego mleka to około 6 zł/ litr
.
Przechowywanie migdałów.
Migdały powinno się przechowywać w szczelnie zakrytym pojemniku, najlepiej hermetycznym. Powinno się je odstawić w chłodne miejsce.