niedziela, 27 października 2013

DROŻDŻOWE PEELINGI


DROŻDŻOWY PEELING DO CERY TŁUSTEJ

Drożdżowy peeling pobudza krążenie i głęboko oczyszcza tłustą cerę.


Składniki
Kostka drożdży ok 40g
2łyżki mleka

Jak przyrządzić
Drożdże rozkruszyć. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami na gładką masę, odstawić do napęcznienia.

Jak stosować
Gotową papką posmarować twarz, najlepiej przy użyciu pędzelka. Zostawić do przeschnięcia na 15-20minut. Następnie delikatnie zetrzeć maseczkę palcami. Resztki spłukać ciepłą, a następnie zimną wodą.

Uwaga:

Nie stosować, jeśli na twarzy utworzyły się krostki i ropne wypryski.

DROŻDŻOWY PEELING Z MIGDAŁAMI

Ten peeling czyści bardzo dokładnie, a zarazem nie wywołuje podrażnień. Nadaje się do każdego rodzaju cery. Poza tym pielęgnuje i rozświetla skórę.

Składniki
Kostka drożdży ok 40g
3 łyżki mleka
2 łyżki drobno zmielonych migdałów
łyżka drobno zmielonego siemienia lnianego

Jak przyrządzić
Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć. Wymieszać z mlekiem na gładką pastę dodać migdały i siemię. Jeśli masa będzie za gęsta dodać ciepłego mleka, tak by można ją było łatwo rozsmarować.

Jak stosować
Gotowy peeling nałożyć na twarz. Zostawić na ok 20min do wyschnięcia. Następnie delikatnie zetrzeć skórę, resztki masy spłukać zimną wodą.


Przepisy pochodzą z książki Heike Helen Rech "Kosmetyki naturalne"