wtorek, 28 października 2014

SYROP IMBIROWY

Sezon grypowy rozpoczęty. A ja przedstawiam Wam dziś kolejny przepis na to by nie dać się przeziębieniom. Pamiętaj jednak, żeby syrop działał należy używać go codziennie, a nie tylko, gdy przeziębienie już nas dopadnie. Świetnie nadaje się do herbaty, jak również do piwa;)



Skład:
  • 150 g świeżego imbiru
  • 1 szklanka cukru(można zastąpić miodem)
  • 2 szklanki wody

Sposób wykonania:
  1. Obierz imbir ze skórki.
  2. Drobno posiekaj imbir.
  3. Wrzuć do garnka z dużym dnem.
  4. Dodaj wodę i cukier.
  5. Mieszaj w trakcie gotowania.
  6. Gotuj około godziny.
  7. Zdejmij z ognia.
  8. Przecedź przez sitko.
  9. Przelej do wyparzonych butelek.