poniedziałek, 19 stycznia 2015

BATON BOUNTY


Składniki
  • 400 g wiórek kokosowych
  • 7 płaskich łyżek cukru
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 5-7 tabliczek czekolady 
  • 100 g masła
  • kilka kropel zapachu waniliowego, bądź cukier waniliowy

Sposób wykonania:
  1. Wsypujemy wiórki do miski.
  2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 2-3 tabliczki czekolady 
  3. Do osobnego garnka wlewamy kremówkę, dodajemy cukier, masło i zapach. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się składników. 
  4. Gorące wlewamy do wiórek i  mieszamy. Blaszki wykładamy folią spożywczą i wykładamy mieszaninę wiórek. Należy to dobrze ucisnąć i wyrównać. Zalewamy to rozpuszczoną czekoladą i wstawiamy do lodówki, aż baton zastygnie.
  5. Jak nasz bounty jest już zimny i gotowy rozpuszczamy 3-4 tabliczki czekolady. Wyjmujemy go z blaszki, zdejmujemy folię i smarujemy czekoladą. 
  6. Ponownie wkładamy do  lodówki na ok godzinę lub więcej, jeżeli doczeka ;) Smacznego!