DIETA DOBRA DLA PAZNOKCI
ŻELAZO
Działanie: Żelazo wzmocnia i utwardza płytkę paznokciową.
Źródło: suszonych śliwki i morele, rodzynkach, czekolada oraz w zielone warzywach, np.: w szpinak, szparagi, brokuły i zielony groszek; czerwone mięso, szczególnie wołowina
WITAMINA C
Działanie: potrzebna do wchłaniania żelaza
Źródło: cytrusy, czarna porzeczka, kiwi, soki owocowe, pomidory, kapusta oraz natka pietruszki.
WITAMINY Z GRUPY B
Źródło: ciemnozielone warzywa (cukinia, ogórki zielone, fasola szparagowa), ziemniaki, banany, mleko, sery, wątroby i drożdże
WAPŃ
Działanie: zapobiega kruchym i łamliwym paznokciom
Źródło:mleko, sery, jarmuż, natka pietruszki i sardynki
CYNK
Działanie: wzmacnia paznokcie, przeciwdziała pojawianiu się białych plamek na paznokciach
Źródło: ostrygi, drób, kasze i pieczywo pełnoziarniste, kiełki soi, pestki dyni i słonecznika
MAGNEZ
Działanie: wzmacnia kruche paznokcie
Źródło: ziarna zbóż, produkty mleczne, zielone liście roślin, czekolada.
WITAMINA E
Działanie: redukuje problemy z nieestetycznymi skórkami i "zadziorkami"
Źródło: orzechy, jaja, pełnoziarniste pieczywo, kukurydza, zielone warzywa i masło.
Już wkrótce podpowiem Wam jaka rzecz wzbogaciła moją dietę i przyniosła rewelacyjne skutki:)