sobota, 2 listopada 2013

WITAMINOWA MASECZKA
 Z KIEŁKAMI PSZENICY


Olej z kiełków pszenicy to bardzo wartościowy olej. Wyrabiany jest z zarodków pszenicy, które zawierają skumulowane dobroczynne substancje potrzebne do budowy rośliny. Zawiera witaminy E, B1, B2, B3, B6, A, D oraz minerały takie jak: fosfor, cynk, żelazo, siarka potas oraz białko, lecytynę, fitosterole. Jest bardzo łagodnym olejem dla skóry, goi podrażnienia. Stymuluje wzrost tworzenia się nowych komórek. Regularnie stosowany zmniejsza blizny. Poprawia krążenie krwi. Potas ujędrnia mięśnie, nie dopuszcza do ich wiotczenia.






O dobroczynnych właściwościach drożdży i żółtka pisałam już wcześniej tutaj

Składniki
2 łyżki oleju z kiełków pszenicy
żółtko
łyżeczka świeżych drożdży
łyżeczka kiełków pszenicy

Jak przyrządzić

Żółtko wbić do miseczki. Ciągle mieszając, dodawać po kropli oleju, aż powstanie gładki majonez. Drożdże dokładnie rozkruszyć i wraz z kiełkami dodać masy.

Jak stosować

Maseczkę równomiernie rozsmarować na twarzy. Zostawić aż całkiem wyschnie. Zwilżyć twarz ciepłą wodą, za pomocą masy zetrzeć zrogowaciały naskórek. Resztki spłukać ciepłą wodą.

Przepis pochodzi z książki Heike Helen Rech "Kosmetyki naturalne"