PRZEPROTEINOWANIE
Dziś już wiem, że co za dużo to nie zdrowo dotyczy także włosów. Jak mawiają stare porzekadła trzeba zachować umiar i szukać złotego środka. Rozwiązaniem okazało się wyrównanie proporcji pomiędzy proteinami, a substancjami nawilżającymi tzw. emolientami.
Polecam dokładne oczyszczenie włosów szamponem z SLS, a później sprawdzenie swoich kosmetyków.
Zamieszczam dla Was tabelkę o proteinach i nawilżaczach.
PROTEINY | EMOLIENTY |
proteiny mleczne | mocznik |
proteiny kaszmiru | wosk pszczeli |
fibroina | wosk z trzciny cukrowej |
kolagen | alantoina |
(hydrolizowana)keratyna | wosk ryżowy |
(hydrolizowany) owies | kwas hialuronowy |
proteiny sojowe | naturalne masła, np. shea, inaczej karité lub macadamia |
żółtko jajka | gliceryna |
(hydrolizowana)elastyna | lanolina |
l-cysteina | mleczan sodu |
wosk ryżowy | |
chitozan | |
mleczko pszczele | |
D-panthenol | |
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6 i omega-3) | |
ceramidy | |
ciekłe woski i woski mineralne |