PRZEPROTEINOWANIE
Dziś już wiem, że co za dużo to nie zdrowo dotyczy także włosów. Jak mawiają stare porzekadła trzeba zachować umiar i szukać złotego środka. Rozwiązaniem okazało się wyrównanie proporcji pomiędzy proteinami, a substancjami nawilżającymi tzw. emolientami.
Polecam dokładne oczyszczenie włosów szamponem z SLS, a później sprawdzenie swoich kosmetyków.
Zamieszczam dla Was tabelkę o proteinach i nawilżaczach.
| PROTEINY | EMOLIENTY |
| proteiny mleczne | mocznik |
| proteiny kaszmiru | wosk pszczeli |
| fibroina | wosk z trzciny cukrowej |
| kolagen | alantoina |
| (hydrolizowana)keratyna | wosk ryżowy |
| (hydrolizowany) owies | kwas hialuronowy |
| proteiny sojowe | naturalne masła, np. shea, inaczej karité lub macadamia |
| żółtko jajka | gliceryna |
| (hydrolizowana)elastyna | lanolina |
| l-cysteina | mleczan sodu |
| wosk ryżowy | |
| chitozan | |
| mleczko pszczele | |
| D-panthenol | |
| wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-6 i omega-3) | |
| ceramidy | |
| ciekłe woski i woski mineralne |