sobota, 15 listopada 2014

MĄDROŚCI JADWIGI KEMPISTY

Obejrzałam niedawno wszystkie wywiady z panią doktor Jadwigą Kempisty. Jest to bardzo mądra i wykształcona osoba. Jest jedną z tych lekarzy o których wspominał Thomas Edison:
"Lekarz przyszłości nie będzie dawał leków, lecz poinstruuje swojego pacjenta w kwestii odpowiedniego stylu życia, diety oraz przyczyn i zapobiegania chorób."

www.demotywatory.pl

Pij kwaśne co rano.
Cukier hamuje prawidłową pracę wątroby, z tego powodu możemy mieć problem z trawieniem przez cały dzień. A co za tym idzie możemy mieć problemy z zaparciami i otyłością.



Kefir to napój energetyczny.

  • działa lepiej niż sklepowe energetyki
  • przywraca prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego
  • zawiera dużą ilość witamin A, B2, B12, K2
  • jest bogaty w wapń
  • rozkłada laktozę
  • wzmacnia układ nerwowy


Jogurt-napój bogów-pani doktor poleca go pić codziennie

  • przywraca prawidłową florę bakteryjną przewodu pokarmowego
  • zawiera dużą ilość witamin A, B2, B12, K2
  • bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek-zapobiega anemii
  • wzmacnia układ nerwowy
  • poprawia wygląd skóry i paznokci
  • rozkłada laktozę, więc nadaje się dla osób, które nie tolerują mleka
  • nie zawiera glutenu
  • wspomaga odchudzania
  • pomaga przy zaparciach
  • odbudowuje odporność organizmu
  • wspomaga organizm w chorobach serca i naczyń krwionośnych
  • ma zastosowanie kosmetyczne
Zdrowe jajka w walce z cholesterolem
Jajka są zdrowe i pomagają walczyć z cholesterolem, ale tylko wtedy, gdy nie zostanie naruszona ich naturalna bariera. Jajko posiada lizynę, która pomaga w walce z cholesterolem, niestety ulega ona rozkładowi powyżej 90 C. Czy to oznacza, że musimy jeść jajka na surowo? Nie, a wręcz jest to niewskazane, gdy posiadamy tylko jajka kupne. Jajko posiada naturalną barierę przed przegrzaniem. Pod skorupką znajdziemy przestrzeń, która podczas gotowania chroni jajko utrzymując je w odpowiedniej temperaturze. Jeśli natomiast rozbijemy skorupkę ta bariera zostaje naruszona i lizyna się rozkłada, co prowadzi do powstania złego cholesterolu, dlatego pamiętajmy, że jajecznica, choć bardzo smaczna nie jest tak korzystna dla naszego zdrowia.

Nie kładziemy dzieci po jedzeniu.
Gdy nasze dzieci były niemowlakami brało się je na ramię i oklepywało, by dziecku się odbiło. Po upływie 12stu miesięcy matki zwykle kładą dziecko do łóżeczka z butelką mleka, żeby mu się lepiej zasypiało. Jest to wielki błąd, gdyż w ten sposób jedzenie zalega w przewodzie i gdy dziecko obróci się na lewy boczek uciska jego serduszko, w ten sposób maleństwo ma problem nie tylko z oddychaniem, ale i z zaśnięciem. Jest mu po prostu ciężko. Wniosek: czy mały czy dorosły nie powinien kłaść się zaraz po jedzeniu. Powinno się odczekać minimum godzinę zanim pójdziemy w objęcia Morfeusza.

Dbaj o higienę
Pani doktor zwraca szczególną uwagę na higienę, gdyż jej brak lub nieprawidłowe wykonywanie tych czynności może spowodować, że zarazimy się bakteriami, szczególnie helicobacter pyroli, która jest bardzo groźną bakterią, ale niestety szalenie popularną wśród polskiego społeczeństwa. Najbardziej ubolewa nad tym, że mycie rąk odbywa się w toalecie, co przyczynia się do zarażenia tą bakterią. Upomina również, byśmy nie wprowadzali zwierząt do sklepów spożywczych, gdyż to one często roznoszą bakterie, a także pamiętali o zostawieniu butów w korytarzu, gdyż chodzenie w butach po mieszkaniu może roznieść bakterie po całym domu.

Więcej info
Po więcej informacji zapraszam do obejrzenia wywiadów z panią doktor lub do przeczytania jej książki. Ja wypisałam dla Was te uwagi, które uznałam za najciekawsze. Być może i Wy znajdziecie tam coś dla siebie. Nie promuję jej książki, uważam jedynie, że ma rację, że nasze społeczeństwo należy edukować odnośnie profilaktyki, bo niestety nasza oświata nie umieściła tego w programie nauczania, a szkoda.