środa, 25 marca 2015

MLEKO MIGDAŁOWE

Czy jesteście w tej grupie, która nie toleruje laktozy? Nie jesteście jedyni! Czy wiecie, że tolerancja na mleko krowie jest mutacją, a pierwotni ludzie nie byli do tego przystosowani? Brzmi to dziwnie, z jednej strony to nasza ewolucja pozwoliła nam na picie mleka, ale z drugiej strony nie wszyscy są do tego przystosowani i niektórzy muszą unikać mleka jak ognia mimo tego, że wielu z nas je lubi. Czy można znaleźć jakąś alternatywę dla mleka zwierzęcego? Oczywiście, to mleka roślinne, m.in. mleko sojowe czy migdałowe.


Dlaczego mleko migdałowe?
Migdały są bogate w drogocenne dla naszego organizmu związki tj:

  • magnez
  • kwasy tłuszczowe
  • miedź
  • błonnik
  • witamina B2
  • białko
  • mangan
  • witamina E
Jaką rolę pełnią składniki odżywcze w migdałach?
  • zapobiegają tyciu
  • zwalczają wolne rodniki
  • korzystnie wpływają na układ naczyniowo-sercowy
  • poprawiają perystaltykę jelit-pomagają zwalczać zaparcia
  • obniżają cholesterol
  • podwyższają odporność na infekcje
  • działają odkwaszająco na organizm
  • zapobiegają miażdżycy i zawałom
  • budują mocne kości i zęby
  • zapobiegają łamliwości paznokci
  • dbają o dobry wzrok


Co będzie nam potrzebne?

  • 150 g migdałów
  • 1 litr wody niegazowanej mineralnej
Jak przygotować?
  1. Migdały namaczamy na noc.
  2. Rano miksujemy je w blenderze lub wyciskarce do soku.
  3. Dodajemy litr wody mineralnej i mieszamy.
  4. Gotowe. Smacznego;)

Koszt
Koszt kupnego mleka to około 15 zł/ litr.
Koszt domowego mleka to około 6 zł/ litr
.
Przechowywanie migdałów.
Migdały powinno się przechowywać w szczelnie zakrytym pojemniku, najlepiej hermetycznym. Powinno się je odstawić w chłodne miejsce.