sobota, 21 września 2013

BOMBA WITAMINOWA DLA PAZNOKCI-KIEŁKI

Kiedyś przerzuciłam się na bardzo zdrową dietę. Jadłam dużo warzyw i owoców, owoce morza i ryby przez większość dni w tygodniu, ale nie unikałam mięsa, zrezygnowałam z pieczywa całkowicie. Mogłam sobie na to pozwolić, gdyż nie mieszkałam w Polsce i bazowałam głównie na diecie śródziemnomorskiej, która tam była o wiele tańsza niż pieczywo i mięso. W tamtym czasie nie malowałam paznokci, ale nie widziałam też zdumiewających rezultatów. Jednak jest na świecie jedna rzecz, która świetnie pomaga mi zaspokoić niedobory witamin i pomaga uzyskać piękny wygląd paznokci, skóry i włosów. Są to oczywiście kiełki. Jest to doskonały pomysł na zimę, kiedy brak nam witamin, a warzywa w sklepie są drogie i niezbyt smaczne. Niestety dzieląc mieszkanie musiałam zrezygnować z hodowli kiełków(specyficzny zapach w pomieszczeniu-ja hodowałam kiełki w kuchni, do zapachu idzie się przyzwyczaić), Wam jednak je serdecznie polecam. Ja zapewne do nich wrócę, gdy tylko będzie mnie stać na własne M:)





Dlaczego kiełki?
Roślina by wzrosnąć potrzebuje wiele wartości odżywczych, które są głównie zmagazynowane w ziarnie. Po rozpoczęciu okresu kiełkowania roślina wytwarza enzymy, a wraz z nimi potrzebne nam witaminy. Dlatego młode kiełki są najlepszym etapem, kiedy roślina jest najbardziej wartościowa w drogocenne i zdrowe składniki.


Co zawierają w sobie różne rodzaje kiełków?
  • lucerna (alfalfa) – źródło żelaza i łatwo przyswajalnego białka,
  • brokuł – zawiera likwidujące wolne rodniki sulforafany,dzięki dużej zawartości sulforafanu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe
  • fasola mung – nieocenione źródło witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnika, karotenu, białka (25%) oraz składników mineralnych (wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen i miedź), obniża poziom złego cholesterolu
  • kapusta – źródło witamin: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E i K, błonnika, chlorofilu, karotenu, białka (35%) oraz składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk i selen),
  • koniczyna – zawiera witamin: A, B1, B5, B6, C, E i K, fitoestrogeny, antyoksydanty, saponiny, glikozydy, flawonoidy, chlorofil, aminokwasy, błonnik, karoten, białko (35%) oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód, miedź, mangan i selen),
  • kozieradka – bogata w witaminy: A, B1, B2, B3, B5 i C, saponiny, flawonoidy, lecytynę, białko (29%) oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor i siarka),
  • rzeżucha (pieprzyca) – jest źródłem witamin: A, B1, B2, B3, B9, C i K, olejków eterycznych, białka i składników mineralnych (wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas i jod),
  • pszenica – zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9 oraz składniki mineralne (żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, selen, mangan, jod, miedź, cynk, krzem i molibden). Jest bogata także w błonnik, amigdalinę i białko (14%),
  • burak – źródło witamin: A, C i B1 oraz składników mineralnych (potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan, kobalt, rubid i cez) a także błonnika, beta cyjaniny i białka,
  • cebula – bogata w witaminy: A, B, C i E oraz w składniki mineralne (potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, fluor, mangan, selen i siarka) jak również w karoten, chlorofil i białko (20%),
  • fasola adzuki – zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6 i B9, a także błonnik, fitosterol, białko (25%) oraz składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, mangan, fosfor, miedź i selen),
  • rzodkiewka – to źródło witamin: A, B1, B2, B3, C, E i składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź i mangan) oraz chlorofilu, inozytolu, PABA i białka, podnosi odporność organizmu
  • słonecznik – jest bardzo bogaty w witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11, C, D, E, K), składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, kobalt, fluor, jod, mangan, selen, krzem i sód) oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, koenzym Q10, saponiny, albuminy, lecytynę, betainy, taniny, pektynę, inozytol, PABA, lignany, kwas pangamowy i białko (24%–30%),
  • soczewica – zawiera kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym, a także niezbędne witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K), składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor, cynk, miedź, magnez, potas, bor, molibden, selen, sód i siarka) oraz beta karoten, koenzym Q10, błonnik, amigdalina, lignany, kwas pangamowy, inozytol, PABA, lecytyna i białko (21%),
  • soja – jest źródłem witamin (A, B1, B2, B5, B9, C, E, K), składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, miedź, mangan) oraz lecytyny, fitoestrogenów, błonnika i białka. koi nerwy, dodaje energii