poniedziałek, 23 września 2013

DIP LITEWSKI-
pyszna przekąska na jesienno-zimowe wieczory


Pierwszy raz próbowałam tej przekąski dwa lata temu, u koleżanki w Wilnie. Był wtedy zimny styczniowy wieczór, a ja po podróży z Polski czułam się zmęczona, a w dodatku przeziębiona. Cóż może być lepszym lekarstwem niż czosnek? Sam czosnek trudno jest zjeść, ale dodany do potraw bywa wyśmienity.  Pewnie czytałyście już o wspaniałych właściwościach czosnku na innych blogach. Ja mam dla Was coś nowego. Polecam Wam spróbowania tej potrawy do piwa:)

Potrzebne będzie:
  • olej do smażenia
  • chleb litewski z kminkiem (może być inny chleb, najlepiej z kminkiem, ale jeśli takiego nie posiadacie możecie zrobić grzanki ze zwykłego chleba)
  • majonez
  • czosnek
  • ser żółty
  • tartka
  • gliniane lub żaroodporne naczynie, miseczka




Sposób przygotowania:

1. Chleb kroimy w prostokąty 2 x 3cm. Podsmażamy na patelni.
2. Ser żółty trzemy na tartce na dużych oczkach.
3. 1 lub 2 ząbki czosnku trzemy na tartce na drobnych oczkach
4. Na 200g sera dodajemy ok 1 łyżeczkę majonezu. -choć to akurat zależy od preferencji
5. Dodajemy starty czosnek.
6. Wkładamy do mikrofali na 20 sekund, wyciągamy i mieszamy. Ser powinien się rozpuścić, jeśli nie, wkładamy go na kolejne 10 sekund i mieszamy. Powinien wyjść dość gęsty dip. Uważajmy by nie przesadzić z temperaturą oraz z czasem trzymania dipu w mikrofali, gdyż może się wytrącić olej i wtedy już nie będzie takie smaczne, a niestety nie da się tego odratować.
7. Przygotowane wcześniej grzanki maczamy w dipie. Podajemy z piwem.

SMACZNEGO!!!