CUKIER- A FE!
- Cukier uszkadza strukturę DNA i białek. Zmutowane białka i zmieniona struktura kolagenu wpływają na szybsze starzenie się skóry. Elastyna nie funkcjonuje już tak dobrze i na skórze pojawiają się zmarszczki. Cukier zmienia również strukturę kolagenu co wpływa na zwiększenie ilości wolnych rodników we krwi i zmarszczki tworzą się szybciej.
- Ta biała trucizna może również powodować alergię na pokarmy, która objawi się na naszej skórze w postaci krostek (tak tak, wypryski też mogą mieć podłoże alergiczne).
- Co więcej sprzyja powstawaniu egzemy, czyli choroby skórnej-wyprysków.
- Słodki proszek obniża też odporność organizmu i skóze trudniej się chronić przed niekorzystnym działaniem UV.
Co jeszcze powoduje cukier?
- sprzyja próchnicy zębów,
- zwiększa ryzyko nadwagi,
- zwiększa ryzyko choroby wrzodowej żołądka,
- wywołuje ataki astmy oskrzelowej,
- powoduje powstawanie chorób grzybiczych,
- obniża poziom lipoproteidów wysokiej gęstości tzw. HDL czyli „dobry cholesterol”,
- przyczynia się do deficytu chromu w organizmie,
- sprzyja powstawaniu raka piersi, jajników, jelit i prostaty,
- przyczynia się do deficytu miedzi w organizmie,
- uszkadza strukturę DNA i białek
- może być przyczyną rozwoju katarakty,
- jest przyczyną alergii na pokarmy,
- powoduje senność u dzieci,
- doprowadza do występowania bólów głowy
- powoduje podwyższoną kwasowość trawionego pokarmu, u pacjentów z zaburzeniami trawienia prowadzi do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych,
- przyspiesza procesy starzenia się organizmu,
- może powodować powstawanie kamieni żółciowych,
- zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca,
- może być przyczyną powstawania paradontozy,
- zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy,
- może zaburzać wrażliwość na insulinę,
www.we-dwoje.pl
Czym można zastąpić cukier?
Oczywiście smacznym miodkiem. Mniam. A oto jego wspaniałe właściwości:
W miodzie zawarte są pewne ilości mikroelementów tj. ( potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt). Obecne są również chociaż w niewielkiej ilości witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna, związki o charakterze hormonalnym (cholina, acetylocholina). Ma działanie antyseptyczne. Działa na bakterie chorobotwórcze, wykazuje także dużą skuteczność w przypadku laseczek wąglika, prątków gruźlicy oraz grzybów.
Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy, wspomaga odporność, zwiększa apetyt, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, zapobiega wymiotom, wywiera lekkie działanie nasenne i uspokajające.
A teraz porównanie:
CUKIER | MIÓD |
przyczynia się do deficytu chromu i miedzy w organizmie | zawarte są w nim pewne ilości mikroelementów (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt) |
powoduje powstawanie alergii na pokarmy,egzemy, zmienia strukturę kolagenu i elastyny-źle wpływa na skórę | zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna-składniki, które dobrze wpływają na skórę |
powoduje powstawanie chorób grzybiczych |
Ma działąnie antyseptyczne. Wykazuje także dużą skuteczność w przypadku laseczek wąglika, prątków gruźlicy oraz grzybów. |
obniża odporność organizmu
wywołuje ataki astmy oskrzelowej sprzyja powstawaniu raka piersi, jajników, jelit i prostaty może być przyczyną rozwoju katarakty |
wspomaga odporność, ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, chorób wewnętrznych i zewnętrznych |
zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca, |
Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi |
powoduje podwyższoną kwasowość trawionego pokarmu, u pacjentów z zaburzeniami trawienia prowadzi do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych |
cholina obecna w miodzie działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci
miód przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, zapobiega wymiotom ma zastosowanie w leczeniu układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego, |
doprowadza do występowania bólów głowy | wzmaga rozwój umysłowy, umożliwia w krótkim czasie ustąpienie objawów zmęczenia, korzystnie wpływa na układ nerwowy, systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, |
stymuluje produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny | |
detoksykuje organizm
|
Ja już wybrałam, a którego Ty będziesz używać?
Pamiętaj: ogrzanie miodu powyżej 40 C pogarsza jego właściwości
Uwaga:
Uwaga:
Miodu nie należy spożywać w przypadku:
- uczulenia występującego po spożyciu miodu, objawiającego się wysypką, pokrzywką itp.
- po spożyciu miodu występują biegunki, nudności, wymioty, ą to bardzo rzadkie przypadki kiedy organizm nie toleruje miodu.
- uczulenia występującego po spożyciu miodu, objawiającego się wysypką, pokrzywką itp.
- po spożyciu miodu występują biegunki, nudności, wymioty, ą to bardzo rzadkie przypadki kiedy organizm nie toleruje miodu.