czwartek, 3 października 2013

CUKIER- A FE!


Dlaczego cukier jest niedobry dla mojej skóry?
  • Cukier uszkadza strukturę DNA i białek. Zmutowane białka i zmieniona struktura kolagenu wpływają na szybsze starzenie się skóry. Elastyna nie funkcjonuje już tak dobrze i na skórze pojawiają się zmarszczki.  Cukier zmienia również strukturę kolagenu co wpływa na zwiększenie ilości wolnych rodników we krwi i zmarszczki tworzą się szybciej.  
  • Ta biała trucizna może również powodować alergię na pokarmy, która objawi się na naszej skórze w postaci krostek (tak tak, wypryski też mogą mieć podłoże alergiczne).
  • Co więcej sprzyja powstawaniu egzemy, czyli choroby skórnej-wyprysków.
  • Słodki proszek obniża też odporność organizmu i skóze trudniej się chronić przed niekorzystnym działaniem UV.


Co jeszcze powoduje cukier?
  • sprzyja próchnicy zębów,
  • zwiększa ryzyko nadwagi, 
  • zwiększa ryzyko choroby wrzodowej żołądka, 
  • wywołuje ataki astmy oskrzelowej,
  • powoduje powstawanie chorób grzybiczych, 
  • obniża poziom lipoproteidów wysokiej gęstości tzw. HDL czyli „dobry cholesterol”, 
  • przyczynia się do deficytu chromu w organizmie, 
  • sprzyja powstawaniu raka piersi, jajników, jelit i prostaty, 
  • przyczynia się do deficytu miedzi w organizmie, 
  • uszkadza strukturę DNA i białek  
  • może być przyczyną rozwoju katarakty,
  •  jest przyczyną alergii na pokarmy, 
  • powoduje senność u dzieci,
  •  doprowadza do występowania bólów głowy
  • powoduje podwyższoną kwasowość trawionego pokarmu, u pacjentów z zaburzeniami trawienia prowadzi do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych, 
  • przyspiesza procesy starzenia się organizmu, 
  • może powodować powstawanie kamieni żółciowych,
  • zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca, 
  • może być przyczyną powstawania paradontozy, 
  • zwiększa ryzyko wystąpienia osteoporozy, 
  • może zaburzać wrażliwość na insulinę, 

www.we-dwoje.pl

Czym można zastąpić cukier?

Oczywiście smacznym miodkiem. Mniam. A oto jego wspaniałe właściwości:
W miodzie zawarte są pewne ilości mikroelementów tj. ( potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt). Obecne są również chociaż w niewielkiej ilości witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna, związki o charakterze hormonalnym (cholina, acetylocholina). Ma działanie antyseptyczne. Działa na bakterie chorobotwórcze, wykazuje także dużą skuteczność w przypadku laseczek wąglika, prątków gruźlicy oraz grzybów.
 Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi, natomiast cholina działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci. Jony metali zawarte w miodzie stymulują produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy, wspomaga odporność, zwiększa apetyt, przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, zapobiega wymiotom, wywiera lekkie działanie nasenne i uspokajające.

A teraz porównanie:



CUKIER MIÓD
przyczynia się do deficytu chromu i miedzy w organizmie zawarte są w nim pewne ilości mikroelementów (potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt)
powoduje powstawanie alergii na pokarmy,egzemy, zmienia strukturę kolagenu i elastyny-źle wpływa na skórę zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, kwas pantotenowy i biotyna-składniki, które dobrze wpływają na skórę

powoduje powstawanie chorób grzybiczych 
Ma działąnie antyseptyczne. Wykazuje także dużą skuteczność w przypadku laseczek wąglika, prątków gruźlicy oraz grzybów.
obniża odporność organizmu
wywołuje ataki astmy oskrzelowej
sprzyja powstawaniu raka piersi, jajników, jelit i prostaty
może być przyczyną rozwoju katarakty

wspomaga odporność,
ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia,  chorób wewnętrznych i zewnętrznych

zwiększa ryzyko choroby wieńcowej serca, 
Obecna w miodzie acetylocholina obniża ciśnienie i poprawia krążenie krwi
powoduje podwyższoną kwasowość trawionego pokarmu,
u pacjentów z zaburzeniami trawienia prowadzi do zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych
cholina obecna w miodzie działa ochronnie na wątrobę oraz zwiększa wydzielanie żółci

miód przeciwdziała zaparciom, wzdęciom, zapobiega wymiotom


ma zastosowanie w leczeniu układu pokarmowego, wątroby, układu nerwowego,
doprowadza do występowania bólów głowy wzmaga rozwój umysłowy, umożliwia w krótkim czasie ustąpienie objawów zmęczenia, korzystnie wpływa na układ nerwowy, systematyczne spożywanie obniża napięcie nerwowe, 
stymuluje produkcję czerwonych ciałek krwi i hemoglobiny

detoksykuje organizm


Ja już wybrałam, a którego Ty będziesz używać? 



Pamiętaj: ogrzanie miodu powyżej 40 C pogarsza jego właściwości

Uwaga:

Miodu nie należy spożywać w przypadku:
- uczulenia występującego po spożyciu miodu, objawiającego się wysypką, pokrzywką itp.
- po spożyciu miodu występują biegunki, nudności, wymioty, ą to bardzo rzadkie przypadki kiedy organizm nie toleruje miodu.