sobota, 2 sierpnia 2014

PRZYPRAWY I NATURALNA VEGETA

Wśród sklepowych przypraw znajdziecie często wiele dodatków do żywności takich jak benzoesan sodu,  glutaminian sodu oraz inozynian disodowy. Dodatkowo cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana i ryboflawinajako barwnik. Warzywa w wegecie to zaledwi 15%, a czasem nawet mniej. Głównym składnikiem weget jest sól. Skoro w mieszance jest aż do 80% soli to dlaczego jest aż taka droga? Poniżej przedstawiam Wam prosty przepis na domową wegetę. 





Niestety wegeta to znie jedyna przyprawa, która posiada wiele dodatków do żywności. Wiele producentów oszukuje nas dając nam gotowe mieszanki do przyprawiania. Podoba mi się nowa akcja marki Prymat, która oznaczyła zdrowe produkty zielonym listkiem "Z natury". Produkty te nie zawierają glutaminianu, konserwantów,sztucznych barwników i innych świństw, a nie trzeba wytężać wzroku, by studiować etykietkę.



Jak przygotować domową wegetę?

Wystarczy obrane warzywa pokroić za pomocą obieraczki na cienkie plastry, później wysuszyć w suszarce do warzyw i owoców lub włożyć do uchylonego piekarnika na 70stopni, odczekać parę godzin. Wysuszone warzywa można zmielić w blenderze do pożądanej konsystencji.

Domowa vegeta składniki:

1 kg marchwi
200 g pietruszki
250 g selera
2 pory
5 dag suszonych grzybów
parę łodyżek świeżego lubczyku
1 pęczek natki pietruszki
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
3 łyżeczki kurkumy

Dodam, że kurkuma wspaniale działa na cerę, oczyszcza i zapobiega pojawianiu się pryszczy.