sobota, 23 sierpnia 2014

WINO NA SERCE ŚW HILDEGARDY


Stosowanie tego wina daje dobre rezultaty przy wszystkich dolegliwościach sercowych oraz poważnych schorzeniach serca.



Składniki
  • 10 świeżych łodyg pietruszki wraz z liśćmi (ja zazwyczaj daję troszkę więcej około 6 pęczków natki)
  • 1 wino dobrego gatunku (ja daję zazwyczaj Sofię lub wino własnego wyrobu, według oryginału powinno to być białe wino)
  • 1 lub 2 łyżki octu winnego
  • 300 g prawdziwego miodu

Sposób wykonania
Dziesięć świeżych łodyg pietruszki wraz z liśćmi wkłada się do jednego litra dobrego gatunkowego wina i dodaje jedną lub dwie łyżki dobrego octu winnego. Całość przez dziesięć minut ogrzewa się na małym płomieniu  ( uwaga, może pienić się i kipieć) . Następnie dodaje się jeszcze  300 gram prawdziwego miodu pszczelego i ponownie ogrzewa przez cztery minuty.Gorące wino cedzi się i jeszcze ciepłe nalewa do butelek uprzednio przepłukanych niewielką  ilością 70% alkoholu. Butelki należy dobrze zamknąć. Osad , który się wytrąca nic nie szkodzi i można go bez obaw pić łącznie z winem. Odnośnie tego przepisu - wybór należy do Was, czy miód gotować czy też  nie. 

"Apteka Pana Boga" Maria Treben

Słówko o świętej Hildegardzie
Święta żyła w XI wieku w Bingen am Rhein zasłynęła ze swojej wiedzy na temat holistycznej medycyny. Uważała, że człowiek to cztery żywioły: boski, kosmiczny, cielesny i duchowy. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec. Najbardziej znanymi jej dziełami z tego zakresu są Liber Subtilitatum Diversarum Naturarum Creaturarum oraz Causae et Curae. W swoich dziełach zawarła wiedzę o leczniczym i szkodliwym działaniu roślin i minerałów, które, jak sądziła, uczestniczyły w nieustannym procesie wymiany wewnętrznych zasobów energii.