WINO NA SERCE ŚW HILDEGARDY
Stosowanie tego wina daje dobre rezultaty przy wszystkich dolegliwościach sercowych oraz poważnych schorzeniach serca.
Składniki
- 10 świeżych łodyg pietruszki wraz z liśćmi (ja zazwyczaj daję troszkę więcej około 6 pęczków natki)
- 1 wino dobrego gatunku (ja daję zazwyczaj Sofię lub wino własnego wyrobu, według oryginału powinno to być białe wino)
- 1 lub 2 łyżki octu winnego
- 300 g prawdziwego miodu
Sposób wykonania
Dziesięć świeżych łodyg pietruszki wraz z liśćmi wkłada się do jednego litra dobrego gatunkowego wina i dodaje jedną lub dwie łyżki dobrego octu winnego. Całość przez dziesięć minut ogrzewa się na małym płomieniu ( uwaga, może pienić się i kipieć) . Następnie dodaje się jeszcze 300 gram prawdziwego miodu pszczelego i ponownie ogrzewa przez cztery minuty.Gorące wino cedzi się i jeszcze ciepłe nalewa do butelek uprzednio przepłukanych niewielką ilością 70% alkoholu. Butelki należy dobrze zamknąć. Osad , który się wytrąca nic nie szkodzi i można go bez obaw pić łącznie z winem. Odnośnie tego przepisu - wybór należy do Was, czy miód gotować czy też nie.
"Apteka Pana Boga" Maria Treben
Słówko o świętej Hildegardzie
Święta żyła w XI wieku w Bingen am Rhein zasłynęła ze swojej wiedzy na temat holistycznej medycyny. Uważała, że człowiek to cztery żywioły: boski, kosmiczny, cielesny i duchowy. Jej publikacje z zakresu medycyny ludowej zyskały jej miano pierwszej niewiasty pośród lekarzy i przyrodników Niemiec. Najbardziej znanymi jej dziełami z tego zakresu są Liber Subtilitatum Diversarum Naturarum Creaturarum oraz Causae et Curae. W swoich dziełach zawarła wiedzę o leczniczym i szkodliwym działaniu roślin i minerałów, które, jak sądziła, uczestniczyły w nieustannym procesie wymiany wewnętrznych zasobów energii.